MTS- GENERAL AWARENESS -PRACTICE SET

General Awareness

Practice set

  1. Who among the following was the first and the last woman ruler of Delhi?
    a. Chand Bibi b Hazarat Mahal  c Razia Sultan  d Mumtaz Mahal
  1. Which gas is used as a disinfectant in drinking water?

  a.Chlorine    b.Hydrogen

          c. Methene   d.Propene

  1. When was Indira Gandhi assassinated ?

a.21st May  b. 31st October

c.31st August d. 31st July

4.What does the Pisciculture denotes  to ?
(a) Beekeeping    (b) Fish Farming
(c) Silk Farming   (d) Dairy Farming

5. Who was the last Mughal ruler to sit on the peacock throne?
(a) Bahadur Shah
(b) Aurengzeb
(c) Muhammad Shah
(d) Shah Alam II

6. What kind of file ‘.TMP’ extension refers to?

a)Imagefile  b) Compressed Archive file

c) Audio file  d)Temporary file

7 .Who is Vikram Seth ?

a.Novelist  b.Industrialist

c.Sportsmen  d.Saint

8. Who was the founder of Haryanka dynasty?

a. Bimnbisara b. Udayin

c. Ajatasatru d. None

9. Where was Buddha died ?

a) Sarnath b) Kusinagara c) Bodhgaya d) None

10. What is the inclination of the earth’s axis to the orbital plane ?

a) 21.2° b) 23.4 ° c) 66.2° d) 79°

11.The largest tiger reserve in India is

a. Corbettb b. Manas

c.Nagarjuna d. Bandipur

12. The Tropic of Cancer passes through the states of

a. Gujarat b. Uttarakhand c. Himachal Pradesh    d. Delhi

13.  Where is Indian institute of Petroleum located?

a) Pune Gulbarg c) Dehradun d) Chennai

14. Which is the largest living bird?

a) Duck b) Dodo c) Ostrich d) Peacock

15. Who introduced the market regulations in India?

a) Jahangir Balban

c) Akbar d) Allauddin khilji

16. Which is the nearest planet to Sun?

a.Venus b. Earth

c.Mercury d. Jupiter

17. Who was the first Foreign Minister of free India?

a) Jawahar Lal Nehru b) Sardar Vallabh Bhai Patel

c) Lalbahdur Shastri d) John Mathai

18. The idea of the constitution of India was first of all given by

a) Mahatma Gandhi b) Dr. B.R. Ambedkar

c) J.L. Nehru d) M.N. Roy

19. Which article of the constitution is related to the president’s rule in any state in India?

352 b) 356 c 360 d) 372

20. A rolling plan is a plan to

a) Ten years b) Two years

c) Five years d) Year to year basis

21. “Legal Tender money” refers to

a) Cheques b) Drafts

c) Bills of Exchanges d) Currency notes

22. Khasi and Garo languages are spoken in

a.Mijoram b. Manipur

c.Meghalya d. Himachal Pradesh

23.What are the Insects referred to that can transmit diseases to humans?

a) Carriers b) Reservoirs c.Vectors d) Incubators

24. Cure to spinal injury is likely to emerge from :

a) Gene therapy b) Stem cell therapy

c) Xenograft d) Transfusion

25. Where does the Pituitary gland present?

a) At the base of brain b) outside brain

c) Inside the stomach d) Outside the brain

26. What is the SI Unit of charge?

a. Volt

b.Coulomb

c.Ohm

d.Ampere

27.Which of the following lens can correct the long-sight defect?

a. Diverging

b.Vonvex

c.Concave

d.All of the abaove

28.Deficiency of Vitamin-A may lead to :

a.Polio

b.Scurvy

c.Night blindness

d. Dandruff

29.The lifespan of Red Blood Cells is __________ days.

a.90

b.120

c.100

d. 365

30. The density of water is __________.

a. 5 g/cm3

b.1 g/cm3

c.4 g/cm3

d. 3 g/cm

31.Who discovered the radioactivity?

a.C V Raman

b.Bacquerel

c.Kelvin

Archimedes

32.The Sun is a __________.

a.Planet

b.Star

c.Satellite

d.Meteor

33. What is the volume of blood in an average adult?

a. 6

b.3

c.5

d. 9

34. What is the most abundant element in the universe?

a.Hydrogen

b.Oxygen

c.Nitrogen

d.Carbon dioxide

35.Which is the most abundant element in the Earth’s crust?

a.Silicon

b.Oxygen

c.Carbon Dioxide

d.Silicon

 

36.How many of liters of air each day human body breathes in?

a.700 to 1000

b.15,000 to 20,000

c.11000 to 12,000

d.200,000 to 25,0000

37. Deficiency of Vitamin-D can cause:

a. Dwarfness

b. rickets

c.scurvy

d.hair growth on the face

38. What is the SI unit of pressure?

a.Joule

b.Tesla

c.Pascal

d.Newton

39 Which of the following is the densest substance on the Earth?

a.Platinum

b.Iron

c.Steel

d.Osmium

40. Which of the following is not a conductor?

a.Aluminum

b.Silicon

c.Graphite

d.All are conductors

41. What does CNG stands for?

a.Conventional Natural Gas

b.Compressed Natural Gas

c.Conducive Natural Gas

d.Conducted Natural Gas

42. In how many colour is light  passed through a prism on splitting?

a.3

b.9

c.6

d.7

43 .1 nano-meter = ?

a.24-3meter

b.10-6meter

c.20-12meter

d.10-9meter

44 .Which of the following Instruments used for measuring very high temperature?

a.Pyrometer

b.Manometer

c.Seismograph

d. Xylometer

45 .What is the lifespan of White Blood Cells?

a.1

b.2

c.3

d.4

46. What is the fluid part of blood  known?

a.plasma

b.platelets

c.blood cells

d.Protozoan

47. Who discovered X-rays?

a.Mendel

b.Marcony

c.Rontgen

d. Bacquerel

48.The speed of light is __________.

a.280,000 km/s

b.300,000 km/s

c.320,000 km/s

d.50000 km/s

 

49. The mammal which lays eggs is-

a.Rat      b.Squirrel

c.Kangaroo d. Duckbilled Platypus

 

50.For galvanizing iron which of the following metals is used?

a.Zinc b) Copper c) Aluminum d) lead

ANSWERS

1.c   2. a  3.b  4. b   5.c  6.d 7.a  8.a 9.b 10.b

11.c  12.a 13.c  14.c  15.d 1.6.a 17.a  18.d  19.b  20.d 

21.d 22.c 23.c 24.b  25.a  26.b 27.b 28.c 29.b 30.b

31.b 32.b 33. b 34.a 35.b 36.b 37.b 38.c 39.d  40.d 

41.b  42.c  43.d 44. a 45.a 46.a  47.c  48.b  49. d 50a

Leave a Comment