Practice Set – 1

1. Who is known as Father of Botany?

Ans.  Theophrastus

2. Who explained about the blood circulation first?

Ans. William Harvey

3. Which tissue helps in keeping the body warm?

Ans. Adipose tissue

4.  Which is called the ‘digestive bag’ in the cell? 

Ans. Lysosome 

5. Which part of eye is donated?

Ans. Cornea

6.  Which is called the ‘power house’ of the cell?

Ans. Mitochondrion 
7. Leukemia is a disease of:

Ans. Abnormal blood cells

8. Which are the three time periods of the dinosaurs?

Ans. Triassic, Jurassic and Cretaceous

9. Under the branch of which science the study of bones is done?

Ans. Osteology

10. Syndesmology is the study of:

Ans. Joints of bones and ligaments

11. What is the name of the phobia that involves an abnormal fear of spiders?

Ans. Arachnophobia

12. In which continent are bees not found on the earth?

Ans. Antarctica

13. Who discovered Penicillin?

Ans. Alexander Fleming

14. What is infarction?

Ans.  Death of cells

15. When is World diabetes day celebrated?

Ans. November 14

16. Which organ removes waste from blood?

Ans. Kidney

17. Sphygmomanometer is used to measure:

Ans. Blood Pressure

18. Who performed the first heart transplantation?

Ans. Dr. C Barnard

19. When was the first test tube baby born?

Ans. 25 July, 1978

20. At which region of the Earth, body has the maximum weight?

Ans.  At Poles

21. On what date is the World Science day celebrated every year?

Ans. 10 November

22. Which is the smallest Human Chromosome?

Ans. 21

23. Who invented X-rays?

Ans. Wilhelm Rontgen

24. Biologist who studies the sequences of organisms is called:

Ans. Paleobiologist

25. Who discovered the Alpha and Beta rays?

Ans. Rutherford

26. Which animal never drinks water?  

Ans. Kangaroo Rat

27. Which Vitamin is also known as retinol?

Ans. Vitamin A

28.  Which country is Edwin Hubble, a renowned astronomer belonged?           

Ans. United States of America

29. To which country Galileo and Marconi are related?                                                        

Ans. Italy

30.  Which is the largest human cell?
Ans.  Ovum
31.  Which is the longest cell?                                               

Ans. Nerve Cell
32. What is the name of the cells in the body that engulf foreign particles like bacteria?

Ans. Phagocytes
33.  How many numbers of muscles are in human?

Ans. 639

34. Deficiency of which causes night blindness?

Ans.  Vitamin-A

35. What is the cause of the Japanese encephalitis?

Ans. Virus

36. Which hormone controls the blood pressure?

Ans. Vasopressin     

37.  Which organism has a role in converting nitrate to free nitrogen?

Ans. Rhizobium

38. Where was the first case of novel corona virus identified?
Ans.  Wuhan, Hubei 

39.  What are the mild Symptoms of Novel corona virus?
Ans. Fever, Cough and Shortness of breath
40. Ricketts is a disease of the:
Ans. Bones

41. Who is known as Father of Microbiology?

Ans. Antonie Philips Van Leeuwenhoek

42. Who is known as Father of Periodic Table?

Ans. Dmitri Mendeleev

43. Who is known as Father of Scientific Management?

Ans. Frederick Winslow Taylor

44. Who is known as Father of Biology?

Ans. Aristotle

45. Who described of a non-bacterial pathogen or virus for the first time?

Ans. Ivanovsky

46. Lepidopterology is a branch of biology, which deals with the:

Ans. Moths & Butterflies

47. Who propounded the theory of mutation?

Ans. De-vries

48. Who used the word gene first of all?

Ans. Johannsen

49. Which is the smallest cell in the human body?

Ans. Male gametes (sperm).

50. Who discovered the genetic material?

Ans. Friedrich Miescher

Tags:

Related Post

ComputerComputer

Computer What is it called when there is an error in the program, causing incorrect or inappropriate results? Ans. Bugs 2.What is  called the web site address, which is identified