Practice Set-II

1. Which mammal is known as laughing Fish?

Ans. Dolphin

2. Einstein published the Special Theory of Relativity in:

Ans. 1905

3.  Which were the first organisms?

Ans. Prokaryotic

4. Who was the Russian scientist to propose the theory of the origin of life?

Ans.  Oparin

5. In their laboratory simulation of early earth, which abiotic synthesis Miller and Urey observed?

Ans. Amino acids

6. From whom does the Rh factor derive its name?

Ans. Monkey

7. Malaria is caused by:

Ans. Plasmodium

8. The avian influenza virus is denoted by:

Ans. H5N1

9. Who is known as Father of Taxonomy?

Ans. Carolus Linnaeus

10. What is the cause of the Japanese encephalitis?

Ans. Virus

11. What are disease-carrying agents called?

Ans. Vectors

12. What are the total numbers of bones in the human body?

Ans. 270

13. In an average human being, heart contracts approximately:                 

Ans. 2.5 billion times

14. In which Oxalic acid is found?                                                      

Ans. Tomatoes

15. What is studied in entomology?                                                                       

Ans. Insects

16. Which enzyme is used in making Baby Foods?

Ans. Trypsin

17. What fraction of Body’s calcium is stored in bones and teeth?

Ans.99 percent

18. What is the name of an enzyme that is derived from the stomachs of young ruminant animals and is also used in dairy industry to produce cheese?

Ans. Rennin

19. Death of cell or tissue within a living body is called as –

Ans. Necrosis

20. Which animal never drinks water? 

Ans. Kangaroo rat

21. Jamnapari is a breed of which animal?

Ans. Goat

22. What is the normal temperature of the human body on the Kelvin scale?

Ans. 310 K

23. Why the blood is not clotted in the blood vessel?

Ans. Due to Heparin

24. What are the two main metals in the earth’s core?

Ans. Iron and nickel

25. What is called the physical phase of life?

Ans. Protoplasm

26.  Which is the largest cell?

Ans.  The egg cell of an Ostrich

27.   Which oil is used to preserve timber?

Ans. Creosote oil

28. Which is the lightest known metal? 

Ans. Lithium

29. Which is the largest human cell?                        

Ans.  Ovum

30. Which is the longest cell?

Ans. Nerve Cell

31. What is the name of the cells in the bodies that engulf foreign particles like bacteria?

Ans. Phagocytes

32.  How many numbers of muscles are in human?

Ans. 639                                                                                                                              

33. The hardest substance available on earth is:

Ans. Platinum

34. Washing soda is the common name for:

Ans. Sodium carbonate

35. Which vertebrae are found in our neck?

Ans. Cervical

36.  Which organism has a role in converting nitrates to free nitrogen?

Ans. Rhizobium

37. Which part of the Human Body stores Glycogen?

Ans. Liver

38. The book, The Origin of Species was written by:

Ans. Darwin

39. Which plays a role in the production of alcohol in beer?

Ans. Yeast

40. What is the name of an enzyme that digests fat?

Ans. Lipase

41. Who coined the term enzyme?

Ans. Wilhelm Kuhne

42. Ricketts is a disease of the

Ans. Bones

43. Atoms are composed of:

Ans. electrons and nuclei

44. Myopia is a disease connected with

Ans. Eyes

45. Roots are described as taproot or adventitious roots depending upon their:

Ans. Place of origin

46. Which disease of the plant is known as ring disease?

Ans.  Wilt of Potato

47. The appendix is a part of

Ans. Large intestine

48. Bronchitis is a disease of which organs?

Ans. Respiratory tract

49. ECG is used for the diagnosis of ailments of

Ans. Heart

50. A biopsy is done on

Ans. Tissues taken from a living body

Related Post

ComputerComputer

Computer What is it called when there is an error in the program, causing incorrect or inappropriate results? Ans. Bugs 2.What is  called the web site address, which is identified